Steena Holmes: Emma nyomában könyvajánló

2012
Vakon bízva
Meddig képes elmenni az emberi lélek, hogy ne haljon meg a remény? Meddig lehet képes valaki őszinte hittel hozzáállni valamihez, amelynek bekövetkezésére alig lát esélyt? Mekkora intenzitással küzdünk, ha meglátunk egyetlen egy reménysugarat?
Ezek az alapfelvetések, a lehető leginkább kulcskérdései Steena Holmes Emma nyomában című regényének.
A felgyorsult, fájdalmakkal teli és negatív ingerekkel teletűzdelt világban rengeteg olyan történéssel kell szembesülnie az embernek, amelyeket nagyon nehezen él meg és fogad el. Az átlagember mindennapi vergődésének elviselhetetlensége elengedhetetlen velejárója a premodern életvitelnek, ahhoz azonban egyetlen szülő sem lehet hozzászokva, hogy elveszítse saját gyermekét.
Steena Holmes karakterének, Megannek bizony ezzel kell megbirkóznia, úgy, mint a köddé vált kislány édesapjának és testvéreinek egyaránt.
Megan, a kislánya harmadik születésnapja óta élő halottként közlekedik a világban, nyughatatlan elméjét két keserves éve nem képes kikapcsolni. Bármerre megy az utcán, ha szőke hajat lát, az arcot Emmáénak tulajdonítja, minden egyes apró dologban őt véli felfedezni. A keservesen fájó mementó egészen egyszerűen nem talál kiutat Megan hétköznapi gondolataiból, amely teljes mértékben érthető. Nemhogy két esztendő, de még egy élet is kevés lenne enyhíteni a fájdalmat, amelyet egy szeretett személyünk elvesztése okoz, pláne, ha történetesen a gyermekünkről van szó. Megannek egy rémálommal kell együtt élnie.

steena holmes emma nyomában
A történet fájdalmas mivoltát az sem könnyíti meg, hogy Megannek és a családnak szembe kell néznie a vak, fájdalmat gerjesztő reménnyel, amely nagyon haloványan pislákol. A lányról ugyanis nem lehet tudni, hogy életben van-e még. Az egész família egyetlen reménye, a becsukott szemmel való hit.
A történet eleje alapvetően két szálon fut, hiszen a  könyv olvasó képzelőereje elé tárul egy másik színtér is.Jack és Dottie a kapuzárási pánikon rég túl lévő, unokájuknak élő pár, ám valami érezhetően sántít Jack szerint. A férfi gyanítja, hogy partnere valamit elhallgat előle.
A cselekmény startvonala egy városi összejövetelhez köthető, amikor Megan egy fényképet készít Jack és Dottie unokájáról, majd rögeszméjévé válik, hogy ő nem más, mint az elveszett gyermeke, Emma.
A fonódó konfliktusok olyan mellékereket vájnak a két család életébe, mely könnyedén tönkretehet több emberéletet. A kérdés már csak az, vajon falsak, vagy valódiak-e az anyai intuíciók.
„Some bridges are too old to fix” – Steena Holmes: Finding Emma, 2012
Kovács Krisztián


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miután Elvesztettelek

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb - Könyvajánó

Vezetés - Alex Ferguson & Michael Moritz