Gucci: Egy sikeres dinasztia története - Patricia Gucci


Édes teher a hatalmas hagyaték
Minden Milánóban kezdődött, 1951-ben. Vagy inkább azelőtt. Az 1900-as évek elején, tinédzser éveit taposó Guccio Gucci a londoni Savoy Hotelben dolgozott londinerként. A felső-középosztály eleganciájából táplálkozva, Firenzébe hazatérvén táskák és kiegészítők gyártásával kezdett el foglalkozni – melyet később aligha bánt meg. 1921-ben nyitotta meg első üzletét Guccio, a nyergesmesterség minden fortélyával, hogy aztán Rómában is működhessen.
Gyermekeivel kiegészülve 1951-ben, Milánóban megnyitásra került a legelső Gucci üzlet, mely két évvel később már Manhattanben is kapukat nyithatott.

gucci: egy sikeres dinasztia patricia gucci
A családi vállalkozásban részt vett fia is, Aldo Gucci. akinek lánya, Patricia könyvben számolt be arról, hogy milyen életutat takar a név, amit viselnie kell.
Patricia élete, már a világra jötte előtt sem volt szokványos. Apja, Guccio fia, Aldo titkolta szerelemgyermekét a nyilvánosság elől, hiszen nem szerette volna feláldozni édesapja, Patricia nagyapjának hagyatékát.
Patricia műve nem más, mint apja és anyja viharos szerelmének és élettörténetének kusza szálairól való számvetés. A médiát megkerülve Angliából Rómába átszökő anyáról és lányáról, két ember ellenállhatatlan találkozásáról, gyengéd érzelmeiről és életútjukról szól a könyv.
Aki beleolvas a könyve, egyből félredobja azt a fajta felszínességet, amellyel eddig viszonyult a Guccihoz, mint brandhez. A memoir-t lapozgatva pár oldal után egyből leesik az olvasónak, hogy mit is takar a márkanév. A csillogó táskák, kiegészítők, parfümök és ruhák mögött, bizony kikezdhetetlenül ott rejlenek a testvérek késhegyre menő belső háborúi, a céges nézeteltérések, adócsalás, bigámia és abortusz is.
Aldo Gucci mellett híresen-hírhedten nehéz volt az élet. Az olasz temperamentumról alkotott sztereotípiák hirtelen haragban öltöttek testet Patricia apjának életében, melynek az egész család, de még a cég is meg kényszerült inni a levét. Ahogyan a lány is leírja a könyvben, a világ vagy Aldoval volt, vagy ellene, középút nem létezett. Az 1980-as évek közepe a lehető leginkább viszályos időszaknak, a legfeketébb korszaknak számított a Gucci életében. Aldo adócsalásért börtönbe kényszerült, az amúgy sem fenékig tejfel időszakban.
Patricia-nak, Aldonak és az egész Gucci névnek, volt honnan felállnia.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb - Könyvajánó

Miután Elvesztettelek