Apám, a drogbró Juan Pablo Escobar könyvajánló


Juan Pablo Escobar

Apám, a drogbáró - 

Könyvajánló

2017
A negyed évszázada tartó kokainmásnap
Lehetetlen megfogalmazni egy szóban, hogy ki volt Pablo Emilio Escobar Gaviria. A kolumbiai antihős tetteinek jelentősége és kiváltó oka rendkívül mély, lelki indítatása szerteágazó. Elvitathatatlan, hogy Escobar megítélése, a morális skála negatív oldalára billen, méghozzá erőteljesen. Ám akik ismerték és közel álltak Pablóhoz, azok tudják, hogy mélyen belül egyetlen dolgot szeretett volna létrehozni, egy jobb, boldogabb világot. Escobar azonban nem számolt azzal, hogy a tervének irreális mennyiségű járulékos áldozata lesz.
Escobar ajánlata egyszerű volt, vagy vele voltak az emberek, vagy ellene. Plata o plomo.
Apám, a drogbáró Juan Pablo Escobar

1973. Ez volt a dátum, amely fordulópontnak számított a világ összes drogháborúját illetően. Richard Nixon július 1-jén aláírta a DEA [Drog Elhárító Ügynökség] alapítólevelét. Később ez a szervezet kerítette kézre Pablo Escobart is, ám a köztes időszak közt kifolyt vért és lemészárolt embereket már senki nem hozza vissza. A DEA megalapítására, mint később kiderült égetően nagy szükség volt, hiszen – gyaníthatóan – 78 nyarán Pablo Escobar megalapította a Medellín kartellt.
Escobar híres volt arról, hogy szoros kapcsolatot ápol a kolumbiai mélyszegénység tagjaival. Politikailag igen aktív volt, a szegénység felszámolása érdekében nem egyszer készpénzt is adott a rendezvényeken összegyűlt tömegnek. Közéleti kardoskodása egészen Kolumbia parlamentjéig repítette, ahonnan rövid időn belül ki is került, a kétes ügyletei miatt. Escobar üldözte az álmot, hogy egy napon elnök lehessen, ám ez a regnáló elnökök lemészárlása sem segített, sem pedig az Igazságügyi Minisztérium tankokkal való lerohanása.
1989 végén, a Forbes kiadott egy listát, mely szerint Escobar vagyona nem kevesebb, mint 3 billió dollár volt. A drogkereskedelmet az országban lefizetett közúti rendőrökkel, az Egyesült Államokba pedig magán repülőgépek segítségével oldotta meg, amikor éppen nem robbantotta fel azokat a repülőgépen, a politikai szélmalomharc részeként.
Escobar életének egy halálos kimenetelű üldözés vetett véget 1993-ban, melynek végén golyót kapott.
Escobar fia, Juan Pablo kendőzetlen őszinteséggel írja le apja lelki és üzleti vívódásait, kegyetlenségét, ám a könyv olvasása közben az olvasó rájön, hogy semmi sem lehet fekete-fehér megközelítésű. Escobar családszerető ember volt, erre az egyik legjobb példa talán az, amikor Pablo lánya fázott a hűvös lakásban, ám tűzifa híján Escobar gond nélkül begyújtott bankjegyekkel.
Férfiúi portré az édesapáról, El Patrónról, az emberről, akinek hamvait a tengerbe szórta a DEA, hogy ne lehessen létrehozni emlékhelyet utána.
Portré Kolumbia mágikus realizmusáról és a rengeteg, máig kínzó és értelmetlen halált szenvedő áldozatokról, és Escobar szűnni nem akaró, kegyetlen hagyatékáról.
Portré a kokainról, amelynek grammja hat emberéletbe kerül.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miután Elvesztettelek

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb - Könyvajánó

Vezetés - Alex Ferguson & Michael Moritz