Vezetés - Alex Ferguson & Michael Moritz

Alex Ferguson & Michael Moritz 

Vezetés

2015

A győzelem tanulható

Nehéz lenne összefoglalni, hogy kicsoda Sir Alexander Chapman Ferguson, ám ha meg kéne próbálkozni vele, az csak szuperlatívuszokban tehető meg. Férj, apa, futballedző, vezér, a született vezető. Ám a lehető leginkább igaz állítás Sir Alex kapcsán, hogy győztes. Fergie pályafutása során temérdek trófeát nyert, a legemlékezetesebb éveit a Manchester Unitednél töltötte. A nem kevesebb, mint 27 év esztendő alatt 38 trófeát nyert a vörös ördögökkel, így Sir Alex a világ valaha volt legsikeresebb edzőjének számít.

A Vezetés kötelező mű mindazoknak, akiket vonz a hatalom ártalmatlan gyakorlásának művészete. Stresszhelyzetektől szükséges rosszakig, kudarcoktól csúcsig minden vezetési aspektus megtalálható a könyvben, amellyel szembesülni kell egy döntéshozónak, egy vezérnek, egy szervezet fejének. Minden kezdet nehéz. Ez az örökzöld közmondás igaz az élet minden egyes részterületére.
vezetés alex ferguson michael moritz


A Manchester United menedzsere sokat tudna mesélni erről az alapigazságról, hiszen karrierje a skót Aberdeennél töltött évek és a Kupagyőztesek Európa-kupája győzelem után kemény manchesteri évek kezdődtek, amelyre a trófeák elmaradása volt a jellemző. Ferguson élt a vezetőségtől kapott idővel, hogy nyugodtan építhesse fel saját elképzelései szerint azt a csapatot, amelyben hosszú távon látott ütőképes gárdát. A belé fektetett bizalom idővel megtérült, és a kezdeti kudarcok, valamint a lassú víz partot mos elv alapján Ferguson vért izzadva építette fel azt a klubot, amely mára márkanévvé és a futballtörténelem meghatározó alappillérévé vált, a Manchester Unitedet.

A könyv hasznos információi sokkal inkább alkotnak egy kézikönyv szerű koherens egészet, semmint történetet. Jó, ha az olvasó képes elvonatkoztatni a futball mentén levezetett példázatoktól. A vezérelvek az élet bármely területén hasznosíthatóak, legyen szó családi vagy szakmai kérdéskörök boncolgatásáról.

A Vezetés szinte minden komoly döntéshelyzetet és irányítói dilemmát lefed, amelyet le lehet a hatalmi, hierarchisztikus viszonyokra vonatkoztathatóan. A kezdeti nehézségektől kezdve a valakitől való megváláson, az egyénieskedés csapatmunkává transzformálásán, a kudarc feldolgozásán át, egészen az állapotig, hogy elfogadjuk, győztes vezetőnek születtünk.

A könyv társszerzője Sir Michael Moritz filantróp, akinek szinte a világ összes sikeres premodern vállalkozásában részesedése van, így Ferguson született győztes gondolatait egy jó értelemben értendő karrierista fésüli össze.

 “Once you bid farewell to discipline you say goodbye to success”  ― Alex Ferguson, Leading

Rendeld meg a Vezetést még ma a BOOK24-ről, ha a csúcsok csúcsára akarsz törni, de még nem tudod hogyan kell!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Miután Elvesztettelek

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb - Könyvajánó